onsdag 27 januari 2010

Eric Wadenius om sex och religion

Eric Wadenius, ordförande i Unga humanister, skrev häromdagen en text om sex, religion och humanism på sajten QX. Han skriver om hur synen på sex tolkas av olika konservativa och religösa förespråkare och hur detta ibland kan ställa till det, med förödande konsekvenser.

"AIDS är inte positivt men kondomer är värre, har vi hört sägas. Det krävs mycket för att moral skall falla till en sådan låg nivå. Argumentet är att avhållsamhet fungerar i kampen mot AIDS. Det är väl självklart att om folk inte har sex så sprids inte AIDS. Men om folk har sex så hjälper kondomer! Detta är ett exempel på hur hur synen på sex och sexualiteten kan skapa olycka."

Wadenius skriver också om en dubbelmoral. Han skriver om en amerikansk undersökning, där men undersökt i vilka delstater porrsurfandet är som mest frekvent. 

"De stater som röstade på McCain i förra presidentvalet visade sig också vara de stater som konsumerade mest internetporr med den väldigt kristna delstaten Utah som största konsument."

I texten tar Wadenius också upp en humanistisk syn på sex och sexualitet och skriver att den humanistiska synen på sexualitet innebär att "Ingen skall behöva skämmas för vem de är och framför allt inte för vem de älskar. Gör man något som skapar lycka och inte skadar någon så skall man vara stolt då man hjälper till att skapa en bättre värld." Det hoppas jag att många, oavsett livsåskådning, kan skriva under på! Läs hela texten här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar