tisdag 8 september 2009

Om filmen "the Secretary" och Bdsm

”The Secretary” är en amerikansk film om ett bdsm-förhållande. Den handlar om Lee, en ung tjej som söker jobb på en advokatbyrå efter att ha vårdats på en psykiatrisk avdelning och sedan skrivits ut därifrån. Lee anställs som sekreterare av advokaten Edward och efterhand utvecklas en sexuell relation mellan dessa två. 

Lee, som tidigare har haft problem med att hon skadat sig själv, upptäcker att hon tillsammans med Edward kan byta ut sin självdestruktivitet mot ett sado- masochistiskt förhållande. Detta förhållande handlar inte bara om ett dominant/underlägset spel i den sexuella akten, utan mer om ett sådant spel i de vardagliga sysslorna både på kontoret och hemma. Edward kontrollerar t.ex. hur mycket Lee får äta och hon måste hela tiden be honom om lov för att få göra olika saker. 

Sadomasochism, som förkortas s/m eller ibland b/d/s/m (b= bondage, att binda och d= dominans), handlar om dominans och underkastelse, om rollspel, fetischism och om att ge och ta smärta. De som utövar detta betonar att ömsesidighet, frivillighet och respekt är grunden för att kunna ha ett s/m-förhållande. S/m får ibland mycket kritik och dess utövare kan mötas av oförståelse och även avståndstagande från omgivningen. Oftast handlar detta om okunskap och en bild av att s/m möjliggör och upprätthåller kvinnoförtryck. 

Ett viktigt budskap i filmen är att avvikande sexualitet som b/d/s/m utförs av helt vanliga människor på olika platser i samhället och inte bara ”störda” människor. Filmen visar hur sexualiteten är en stor del av vår vardag och hur sunda förhållanden kan växa fram i sammanhang som anses vara mycket sjuka. 

(Filmtipset är skrivet av Filippa Zandén från Safe-sfss)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar